Recept za fondan






Sastojci:

1 kg prah šećera
1 kesica plus 1 kafena kašičica želatina( 60 ml vode)
4 supene kašike fruktoze
4 supene kašike dekstroze
1 supena kašika vode
3 kašike apotekarskog glicerina
boje po želji

Priprema:

U činiju potopite 1 kesicu plus 1 kafenu kašičicu želatina sa 60 ml vode , neka odstoji 10 minuta.
U šerpicu stavite 4 supene kašike fruktoze i 4 kašike dekstroze sa 1 kašikom vode i stavite na tihu vatru samo da se rastopi ( ne sme da provri).
U vanglu sipajte oko 700 gr prah šećera. 
Kad se šećer rastopi, sklonite sa ringle , dodajte nabubreli želatin i 3 kašike apotekarskog glicerina, malo promešajte da nema grudvica i sipajte u vanglu sa prah šećerom. Mesite uz dodavanje još 400 gr prah šećera ( sve ukupno ode 1 kg prah šećera, možda će biti lepljiv fondan ali nemojte dodavati više). 
Kad umesite, stavite u najlon kesu u frižider na 30 minuta. Nakon toga spreman je za upotrebu.
Ovako pripremljen fondan može da stoji u frižideru zatvoren u kesi i do 6 meseci. Ako se suviše stvrden, 3-4 sekunde u mikrotalasnoj su dovoljne da opet bude kao tek pripremljen.
Ako koristite bolje u prahu obavezno kapnite koju kap vode preko praha pa umešajte.Ja čak i figurice i sav fondan lepim vodom, a ne nekim lepkom za fondan koji kao preporučuju i prodaju.Sa ovim fondanom prvi puta radim,ova količina je meni bila dovoljna za jednu veliku tortu i jos mi je ostalo za jednu tortu.


by : Nedim & Samira

0 Response to "Recept za fondan"

Objavi komentar