Chocolate macchiato torta








Sastojci:
Biskvit od bjeljanjaka
4 bjelanjaka
prstohvat soli
5 žlica šećera
5 žlica oštrog brašna
2 žlice gorkog kakaa
1/2 vrećice praška za pecivo
1 vrećica vanili šećera
1 mala žličica cimeta
100ml ulja
100ml mlijeka
sok pola limuna
Biskvit s lješnjakom
2 jaja
100g šećera
30g maslaca
30g čokolade za kuhanje
40ml mlijeka
30ml kipuće vode
70g oštrog brašna
20g gorkog kakaa
1 mala žličica praška za pecivo
50g mlj. lješnjaka
prstohvat soli
Slastičarska krema
500ml mlijeka
45g gustina
125g šećera
4 žumanjka
1 vrećica vanili šećera
I još…
250g mascarpone sir
100g čokolade
5 listića želatine
1 velika žlica nes kave/instant kave
500ml slatkog vrhnja
3 žlice šećera u prahu
Preljev za biskvit
100ml mlijeka
50ml eier cognac/konjak od jaja
Glazura
100g čokolade
150ml slatkog vrhnja
1 listić želatine
Priprema:
Prvo napravite biskvite. najbolje dan prije nego ćete slagati tortu.
Biskvit od bjeljanjaka:
Pripremite kalup promjera 28 cm. obložite dno pek-papirom.
Pećnicu ukljućite na 180C
U mlijeko dodajte sok pola limuna i ostavite sa strane.
U bjelanjke dodajte sol pa ih mutite dok ne zapjene. U par navrata dodajte šećer pomješan sa vanili šećerom te mutite dok ne dobijete čvrst snijeg.
Brašno, kakao, cimet i prašak za pecivo pomiješajte i prosijte.
Bjelanjke nastavite mutiti na najnižoj brzini pa naizmjenično u njih dodajte prosijanu mješavinu , mlijeko sa limunom i ulje.
Na kraju još jednom sve lijepo izmješajte lopaticom pa izlite u pripremljen kalup i stavite peći oko 25 min. Provjeriti čačkalicom.
Izvaditi i dobro ohladiti.
I za biskvit od lješnjaka, dno kalupa promjera 28cm obložite pek-papirom. pećnicu zagrijte na 180 C.
Čokoladu i maslac otopite na pari. Brašno pomješajte sa praškom za pecivo i kakaom te prosijte.
Žumanjke sa šećerom i vanili šećerom izradite dok ne pobijele. Dodajte im otopljeni maslac sa čokoladom, mlijeko i vruću vodu.
Sve dobro izmješajte da se smjesa ujednači.
Izmješano prosijano brašno u par navrata umješajte mikserom u smjesu.Lopaticom umješajte i mlj. lješnjake .Bjelanjke sa solju istucite u snijeg pa lagano umješajte u smjesu.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 25-30 min. provjeriti čačkalicom.
Pečeni biskvit izvaditi i dobro ohladiti.
Kad su biskviti ohlađeni skuht ćemo slastičarsku kremu.
100ml mlijeka ćemo dovojiti a ostatak staviti da prokuha. Žumanjke i šećer mikserom izraditi (najbolje u posudi u kojoj ćemo ih kuhati) žumanjcima dodati gustin i hladno mlijeko. Paziti da nema grudica. Sad u tu smjesu koju stalno miksamo u tankom mlazu sipamo vrelo mlijeko.
Posudu sa žumanjcima u koje smo dodali vruće mlijeko stavimo na štednjak i mješajući kuhamo oko 5-7 min. dok ne dobijemo gustu i glatku smjesu.
Kuhanu smjesu pretresite u dva čista suda pa prekrijte prianjajučom folijom da se ne uhvati korica.
Čokoladu otopiti nad parom pa umiješati u jedan dio slastičarske kreme.
Skuhajmo i preljev za biskvit.
Mljeko prokuhamo te u njega ulijemo konjak. Stavimo na stranu do upotrebe. Ako želite možete zasladiti, ja nisam.
Slatko vrhnje sa šećerom izraditi u čvrsti šlag pa pomiješati sa mascarpone sirom koji smo prije toga dobro izmiksali. Dobivenu smjesu podijeliti u dva dijela.
Od jednog dijela uzeti dvije žlice smjese u kojoj ćemo rastopiti želatinu.
3 listića želatine potopiti u hladnu vodu.
U one dvije žlice smjese od vrhnja dodati žlicu nes-kave te zagrijati do vrenja pa skloniti sa vatre i dodati ocijeđene listiće želatine. Mješati da se želatina otopi. Tako otopljenu želatinu miksajući dodati u sad već mlaku slastičarsku kremu u kojoj nije čokolada.
Dobro ju mikserom razraditi pa dodati jedan dio smjese od vrhnja i mascarpone-a.
Biskvit od lješnjaka staviti na pladanj na kojem ćete poslužiti tortu. Natopite ga preljevom. Stavite oko njega obruč kalupa koji je poželjno obložiti pek-papirom ili folijom. Na biskvit izlijte kremu od kave koju ste netom napravili. Poravnajte i stavite u hladnjak dok dovršavate drugu kremu.
Druga dva listića želatine potopite u hladnu vodu. Dvije žlice preljeva za biskvit odvojite te zagrijte do vrenja, maknite sa štednjaka i umješajte ocijeđene listiće želatine dok se ne otope. Miksajući ih dodajte slastičarskoj kremi pomješanoj s čokoladom te dobro razradite. Tad dodajte drugi dio smjese od vrhnja i mascarponea. dobro izmješajte.
Izvadite tortu iz hladnjaka. Krema u kalupu bi sad već trebala biti lagano stegnuta. Stavite na nju biskvit od bjelanjaka, natopite ga preljevom te na njega izlijte čoko kremu koju ste netom napravili. poravnajte pa stvite u hladnjak. neka odstoji u hladnjaku bar dva sata prije nego budete stavljali glazuru.
Za glazuru, čokoladu sitno nasjeckajte. Listić želatine potopite u hladnu vodu. Vrhnje zagrijte do vrenja, sklonite sa štednjaka pa prelijte preko nasjeckane čokolade. Mješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka, tad ocijedite želatinu pa ju umješajte u glazuru te mješajte da se otopi. Mješajte ju sve dok glazura ne postane mlaka ali ne hladna.
Izvadite tortu iz hladnjaka. krema bi trebala biti dobro stegnuta pa glazuru laganu preljevajte od sredine u krug prema rubovima. Kad sve izlijete možete si pomoći tako da ju malo naginjete na stranu na kojoj nije došla do ruba. tu se mora biti malo brži jer se glazura steže. A ako i bude neki nedostatak na glazuri to uvijek može popraviti neka ružica od šlaga :)
Vratite tortu u hladnjak pa neka prenoći u njemu ako je ikako moguće :)
Sutradan obruč skinite. Ako ste stavili foliju ili pek papapir trebala bi lijepo i uredno izgledati. 

(coolinarika.com)

0 Response to "Chocolate macchiato torta"

Objavi komentar